Румънците ще посрещнат най-скъпия Великден от 30 години насам, предупреждават икономистите в страната и допълват, че традиционните продукти за празничната трапеза са поскъпнали с между 10 и 30 процента.

Като основна причина те посочват инфлацията, която достигна два пъти средната за Европейския съюз и повиши цените на традиционните великденски храни, съобщават румънските медии.

Солени глоби за шумни купони и майстори в Румъния

Земеделците и търговците пък се аргументират с нарастващите производствени разходи. Удвоили са се цените на семената, селскостопанските машини, електричеството и газа.

Заради всичко това северните ни съседи преизчисляват бюджетите си за великденската трапеза. Някои потребители са принудени да намалят количеството продукти, които купуват, или дори да се откажат от месни ястия.

istock
istock

По-скъпи са козунакът, сиренето, маргаринът, сезонните плодове и зеленчуци. Един килограм сирене например струва колкото килограм агнешко на пазарите в Сучава, съобщава в свой репортаж по темата RomaniaTV. Зеленият лук, магданозът и копърът варират между две и три леи (0,80 ст. и 1,20 лв.) и за връзка, а стрък свежа зелена салата може да излезе и шест леи (2,4 лв). Килограм козунак струва средно 100 леи (40 лв.).

Румънците се шокират от цените на зеленчуците

Изследване, проведено от румънска банка и цитирано от Аджепрес, показва, че румънците отделят средно по 800 леи (320 лв.) за Великден. Над 900 леи (360 лв.)е бюджетът за семейства с деца.

В същото време четирима от десет румънци, които харчат над 1000 леи (400 лв.), предпочитат да прекарат Великден в ресторант, на почивка в страната или в чужбина.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase