От следващата пролет хиляди 18-годишни ще имат възможност да опознаят Европа без разходи. Комисията отвори кандидатурите за последния кръг от инициативата DiscoverEU.
 
Налични са общо 35,500 карти за пътуване. За да се класират, младите хора, родени между 1 януари и 31 декември 2006 г., трябва първо да отговорят на викторина, състояща се от пет въпроса за ЕС, заедно с допълнителен въпрос на Европейския младежки портал.

Кандидатите ще бъдат класирани въз основа на техните отговори и картите за пътуване ще бъдат разпределени въз основа на това класиране. Поканата е отворена за млади хора от Европейския съюз и държави, асоциирани към програмата „Еразъм+“, включително Исландия, Лихтенщайн, Северна Македония, Норвегия, Сърбия и Тюркия. Поканата е отворена до 16 октомври в 12:00 ч. централноевропейско време.

България е на второ място в ЕС по бедни младежи

Успешните кандидати ще имат възможност да пътуват в цяла Европа до 30 дни между 1 март 2025 г. и 31 май 2026 г. Те могат или да планират свои собствени маршрути, или да бъдат вдъхновени от съществуващи такива като „Feel Good Route“, който се фокусира върху физическото и психическото здраве по време на пътуване. Участниците могат да получат вдъхновение и от културния маршрут DiscoverEU — инициатива на Европейската година на младежта 2022 г., която свързва различни културни дестинации с акцент върху архитектурата, музиката, изобразителното изкуство, театъра, модата и дизайна. Те могат да посетят европейските столици на културата, обекти от Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, обекти със Знак за европейско наследство или локации на наградите „Достъпен град“, които са градове, които съсредоточават усилията си върху това да станат по-достъпни за хората с увреждания.
 

istock
istock

В допълнение към безплатната карта за пътуване, участниците ще получат и карта за отстъпка с над 40,000 оферти за обществен транспорт, култура, настаняване, храна, спорт и други услуги. Освен това националните агенции по програма „Еразъм+“ организират информационни срещи преди заминаването и DiscoverEU Meet-ups, като учебните програми продължават от един до три дни.
 
Специална подкрепа се предоставя за участници с увреждания или здравословни условия в съответствие с акцента на програмата „Еразъм+“ върху социалното приобщаване. Действието DiscoverEU за приобщаване дава възможност на организации, работещи с млади хора с по-малко възможности, да кандидатстват за безвъзмездни средства, като предоставя допълнителна подкрепа на участниците, като например допълнително финансиране и възможност за пътуване с придружаващи лица. Въпреки че DiscoverEU насърчава устойчивото пътуване с железопътен транспорт, съществуват специални договорености за младите хора от най-отдалечените региони, отвъдморските области и територии, отдалечените райони и островите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase