Европейската комисия представи днес данни за движението на шест наказателни процедури срещу България. Процедурите са в областите на правосъдието, околната среда, превозите и финансите.

Правосъдие

Комисията настоятелно призовава България и Швеция да спазват трансграничните съдебни процедури по Европейската заповед за задържане. Процедурите са свързани с предаването на издирван по наказателно преследване или за изпълнение на присъда с лишаване от свобода или мярка за задържане. ЕК изпрати първото писмо по този въпрос до нашата страна преди две години и допълнително писмо миналата година.

България е съобщила за приемането на ново национално законодателство, което разрешава откритите по-рано недостатъци. Въпреки това други изменения на националното законодателство повдигат нови въпроси за съответствието с европейското право, пояснява комисията. Според ЕК България не е въвела правилно разпоредбите за задържане на издирван и материалните условия за ефективното му предаване. Комисията изпраща допълнително мотивирано становище на България и дава срок от два месеца за отстраняване на недостатъците, като при липса на задоволителен отговор може да реши да предяви иск срещу нашата страна пред Съда на ЕС.

Губим 3 млрд. евро заради неприетите промени в ПВУ

ЕК призовава също България да въведе правилно европейското законодателство за достъп до адвокат при задържане. Европейските правила целят защита на правата на заподозрените и обвиняемите, като така се улеснява взаимното признаване на решенията по наказателни дела, отбелязва ЕК. Според оценката на комисията, нашата страна не е въвела правилно в националното си законодателство разпоредбата за обхвата на прилагане на процесуалните права и за ефективното участие на адвоката по време на разпит; не са въведени и изключенията от правото на достъп до адвокат заради нуждите на разследването. Комисията отново дава два месеца срок на нашата страна да предприеме необходимите мерки, а в противен случай може да реши да отнесе въпроса до Съда на ЕС.

ЕС

ЕК призовава нашата страна, Естония и Ирландия да въведат правилно европейските правила за борба с расизма и ксенофобията. Според ЕК, България само за частично и неправилно е въвела съответното европейско законодателство. Според правилата на ЕС сериозните прояви на расизъм и ксенофобия, като открито подбуждане към насилие или омраза, се наказват ефективно, съразмерно и възпиращо. Отбелязва се, че трите посочени държави не определят расистките или ксенофобските причини за извършването на престъпление като утежняващи обстоятелства, които да бъдат взети предвид при постановяването на присъда. В срок до два месеца държавите трябва да вземат мерки, иначе ЕК е готова да отнесе въпроса с България и Естония до Съда на ЕС.

Околна среда

ЕК призовава България и още пет държави от ЕС да спазват европейските правила за равнищата на шумово замърсяване, включително при градското планиране и определянето на мерки за защита от шума. Държавите от ЕС трябва да въведат карти за шумовото замърсяване в големите населени места, по главните железопътни линии и пътища, край големите летища. Посочените държави не са предоставили на комисията цялата съответна информация и сега получават срок от два месеца, за да отговорят и да отстранят недостатъците, иначе комисията може да продължи с наказателната процедура.

Близо 11 млн. евро помощ за земеделците у нас предлага ЕК

Финанси

ЕК призовава България да въведе правилно европейското законодателство за автомобилното застраховане и започва наказателна процедура срещу нашата страна. Според българското законодателство за някои граждани с увреждания задължителната застраховка на моторните превозни средства покрива обезщетение за неимуществени вреди, причинени при смърт на близък при злополука. Тази сума е по-ниска от минималната, предвидена в европейските правила. ЕК дава срок за отговор от два месеца, иначе наказателната процедура ще продължи.

Превози

Комисията съобщава, че е решила да намали размера на предложените глоби за България в отговор на частичното въвеждане на европейските правила за електронните пътни такси. През април миналата година ЕК предяви иск срещу нашата страна в Съда на ЕС и предложи размер на глобите в случай на потвърдено нарушение.

Невъвеждането на европейските правила затруднява оперативната съвместимост между електронните системи за таксуване на държавите от ЕС и възпрепятства трансграничното прилагане на пътните такси, пояснява комисията. Крайният срок за въвеждане на правилата изтече през октомври 2021 г. и след това комисията започна наказателната процедура срещу нашата страна, се отбелязва в съобщението.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase