Според проектобюджета за следващата година се предвижда възстановяване на ДДС ставката от 20% за хляба и ресторантьорския бранш. Това решение се очаква да бъде представено пред 51-вото Народно събрание.

Според изчисленията на Министерството на финансите, тази промяна ще донесе икономии от около 400 милиона лева в държавния бюджет. Въпреки това, представителите на хлебопроизводителите изразяват притеснения относно повишаването на цените.

Какви ще са ефектите от връщане на 20% ДДС за ресторантите

Димитър Бакалов, хлебопроизводител, обясни пред NOVA NEWS, че увеличението на ДДС няма да се отрази с пълните 20% върху крайната цена. Той поясни, че в производството на хляб участват множество компоненти - брашно, мая, сол, вода, както и разходи за електроенергия и транспорт, всеки със собствено ДДС. Според неговите изчисления, крайното увеличение на цената на хляба ще варира между 0.10 и 0.15 лева, като точната сума ще е различна за различните производители.

istock
istock

Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите, критикува досегашната политика на данъчни облекчения, определяйки я като грешка. Той посочва, че държавата губи значителни суми от ДДС - 400 милиона лева от туристическия сектор и приблизително половината от тази сума от хлебния сектор. Според него дебатът за ДДС е маловажен на фона на другите бюджетни проблеми.

Бакалов призова за уеднаквяване на ДДС ставките в икономиката, за да има равнопоставеност на пазара.

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase