Експерти изразиха различни мнения за необходимостта от увеличаване на данъците у нас по време на Седмия банково-финансов форум "Бъдещето на парите" в София, организиран от сп. "Мениджър".

Според Кристофор Павлов, главен икономист на "УниКредит Булбанк", има нужда да се мисли за мерки за перманентно увеличаване на данъците, като допълни, че Международният валутен фонд (МВФ) няколко пъти защитава тази теза. 

Ние сме общество, което застарява много бързо и трябва да произведем отговор на това от гледна точка на провежданата стопанска политика, включително и бюджетна, защото това означава допълнителни разходи, пред които ще бъдат изправени публичните финанси за пенсии и за здраве, които МВФ оценява на около 4 процента от БВП, обоснова се Павлов. Според него интересно е каква дискусия ще има по отношение на данъците, която не се състоя преди изборите, но ще се случи след тях.

Дължим данък за домашния любимец

Пътят напред е към мерки, които ще донесат перманентно увеличаване на данъчните приходи, каза икономистът. Според Павлов представата, че ниските данъци сами по себе си могат да решат всичките ни проблеми, е неправилна. Вижда се, че България има проблеми с неравенствата, че изостава и в други посоки - ниски са доходите, дори се оспорва отговорността на правителството да формира минимална работна заплата, каза той. 

istock
istock

Павлов посочи още, че това са трудни решения. Лесно е да се намаляват данъците, когато го правите, всички ви ръкопляскат, добави той.

Икономистът каза, че има два начина, по които може да се вдигнат данъците - или тази страна ще стигне до някаква криза, в която ще трябва да се спасява с външна помощ и тогава този, които ще дойде да я спасява, най-вероятно ЕС, ще ни наложи увеличение на данъците. Другата възможност е да се опитаме с нашите сили да се договорим в обществото и да започнем полека-лека да увеличаваме данъците, но без да правим много големи бели, защото само по себе си увеличаването на данъците редуцира икономическата активност, създава липса на стимули хората да са в активна позиция спрямо случващото се, каза Павлов.

КНСБ: Ниските данъци не решават бюджетните проблеми на държавата

Според програмния директор на Центъра за либерални стратегии Георги Ганев данъците не трябва да се увеличават, а напротив би следвало да намаляват. Той смята, че бюджетните разходи са твърде големи и неефективни, което води до дефицит.

"Политиците много ги боли, но трябва да се намалят разходите, защото около държавните разходи обраства една екосистема и има голямо съпротивление за т. нар. реформи", каза икономистът.  

По думите му например, ако пенсионерите получават само това, за което са се осигурили по време на осигурителни си стаж, а останалите разходи се правят като социално плащане, Националният осигурителен институт няма да има дефицит в бюджета. Според него има много непремерени социални помощи, които не помагат за премахването на неравенствата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase