Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно днес. На него ще бъдат обсъдени предложените промени в редица данъчни закони от Министерство на финансите. Става въпрос за изменения и допълнения в Закона за корпоративното подоходно облагане, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, в Закона за ДДС и в Закона за акцизите и данъчните складове.

От бизнеса подкрепиха повечето промени. От Съюза за стопанска инициатива обявиха, че подкрепят предложенията за промени в данъчното законодателство за 2025 г., но са категорично против мерките, свързани с въвеждане на задължение за предоставяне на данни за наличните дълготрайни активи и материални запаси на всеки три месеца. ССИ счита, че влизайки в сила, разпоредбите ще имат отчетливо негативно въздействие, особено върху микро и малките предприятия. Против тези промени се обявиха и от БСК.

„С направеното предложение значително се увеличава административната тежест за данъчно задължените лица. Понастоящем декларирането на размера на дълготрайните активи и на материалните запаси се извършва веднъж годишно. Според новата разпоредба обаче фактически на всяко тримесечие ще бъде необходимо извършването на ревизия, която за някои дейности с големи наличности би могла да се превърне в целогодишна дейност.

Нещо повече: изискваната информация за годината вече е достъпна на Националната агенция по приходите и позволява анализи на: равнището и изменението на дълготрайните активи, срока за пренасяне на стойността им върху стойността на произведения продукт, използването на дълготрайните активи за извършване на облагаеми доставки и изчисляването на рентабилност на активите“, посочват от ССИ.

Според тях в предложението не се посочва и какъв е размерът на очакваните допълнителни приходи от ДДС от въвеждането на тази мярка и дали НАП разполага с административния капацитет да обработва получените по този начин данни. Сигурният ефект за данъчно задължените лица обаче е, че на всеки 3 месеца те ще трябва да попълват и изпращат допълнителни декларации, които ще отнемат време и ще пораждат допълнителни разходи. Считаме още, че предложението противоречи на цялостния стремеж за намаляване на административната тежест и създаване на по-благоприятни условия за бизнеса у нас.

Иначе, ССИ приветства предложението за създаване на разпоредби, които предоставят възможност за ползване на специални режими, за малки предприятия за справяне със сложната системата на ДДС в ЕС.

istock
istock

По отношение на предложените изменения в Закона за акцизите и данъчнитескладове ССИ подкрепя предложените промени и счита, че е необходимо ясно дефиниране на компонентите, съдържащи се в течностите за електронни цигари, с цел правилното им облагане.
 
Предвид очертаващия се бюджетен дефицит, считаме за релевантно и предложението за ограничаване на данъчно задължените лица от презапасяване с тютюневи изделия в случаите на влизане в сила на нови акцизни ставки.

Що се отнася до предложените корекции в Закона за корпоративното подоходно облагане, ССИ  подкрепя продължаването на данъчното облекчени под формата на минимална помощ за предприятията, които извършват производствена дейност в общини, в които безработицата е с или над 25 на сто по-висока от средната за страната. Считаме обаче, че е необходимо изготвяне на подробна оценка на въздействието на действащото към момента данъчно облекчение от въвеждането му до края на 2024 г. Тя би следвало да съдържа официални данни и оценки, които да послужат като основание за продължаване и/или разширяване на мярката.

Бизнесът подкрепя промените в данъчните закони

Българска стопанска камара също обявиха, че подкрепят предложените промени в данъчните закони от следващата година, става ясно от становище на камарата до Министерство на финансите.

БСК приветства предложените изменения в Закона за акцизите и данъчните складове - ЗАДС, целящи премахване на затруднения при определяне на компонентите, съдържащи се в течностите за електронни цигари, за целите на данъчното облагане. Според експертите на БСК, чрез предложените изменения се въвежда необходимата законова регламентация и се преодоляват съществуващите неяснота и правна несигурност, както за икономическите оператори, които извършват тази дейност, така и за предприятията в други индустрии, които използват подобни смеси: хранително-вкусовата промишленост, козметичната и фармацевтичната индустрия, химическата, текстилната индустрия, селското стопанство и строителството.

От камарата подкрепят предложението да продължи прилагането на данъчното облекчение под формата на минимална помощ за предприятията, които извършват производствена дейност в общини, в които безработицата е с или над 25 на сто по-висока от средната за страната.

istock
istock

БСК е за промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица ЗДДФЛ.  Относно предложението за създаване на административно-наказателна санкция за непредставени или непредставени в срок информация и данни по глава пета от Закона за Националната агенция за приходите (ЗНАП) БСК смята, че е необходима диференциация в санкциите за отделните адресати по отношение на съставите на нарушенията, както и различно третиране според това дали са физическо или юридическо лице.

БСК приветства предложените изменения в чл. 118 и създаването на възможност при продажби на стоки или услуги, които се предоставят от автомати на самообслужване, които се регистрират и отчитат чрез фискални устройства, вградени в автоматите на самообслужване, фискалният бон, регистриращ продажбата, да се визуализира само на дисплей, без да се издава хартиен документ.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase