Служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова обяви, че законопроектите за промени в данъчните закони няма да бъдат внесени в Министерския съвет в сряда, както е планирано. Вместо това, внасянето ще стане след формирането на 51-вото Народно събрание, за да се избегне рискът проектите да бъдат отхвърлени от настоящия парламент и след това да се налага да се внасят отново.

Товарят бизнеса с допълнителни документи

Това беше съобщено на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), където бяха разгледани изменения в няколко основни данъчни закона, включително Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за данъците върху доходите на физическите лица, Закона за данък върху добавената стойност и Закона за акцизите и данъчните складове.

Петкова уточни, че е осигурено достатъчно време за обсъждане на мерките, включително приходно-разходната част на бюджета за 2025 г.

Въпреки че принципно предложенията се подкрепят, Петкова посочи, че има съпротива срещу три основни мерки, сред които задължението за деклариране на материалните запаси и дълготрайните активи.

istock
istock


Проектобюджетът на България за 2025 година ще е с 3 процента дефицит, заяви Петкова. 

В проекта за бюджет е заложено връщане на ставката на ДДС от 20 процента върху хляба и за дейността на ресторантьорите. Годишният ефект от връщането на ставката е 400 млн. лева, каза Петкова.

Вицепремиерът напомни, че правителството не може да внесе в Европейската комисия промени в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) без санкция на парламента. Тя призова за бързо разглеждане на предложенията за промени в парламента, защото сроковете за изпълнение на проектите по него стават все по-кратки.

От КНСБ заявиха, че подкрепят промените в данъчните закони, но са против философията на данъчно-осигурителната система в България, която натоварва по-бедните хора. От синдиката обявиха, че имат предложения за промени в данъците, с които приходите в бюджета ще се увеличат с 4,7 млрд. лева за една година. Предложенията включат вдигане на ставката на корпоративния данък от 10 на 15 процента и въвеждане на данък върху финансовите трансакции.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase