Длъжниците към НАП, които са декларирали валиден електронен адрес, ще получават електронно съобщение за вече образувано по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс изпълнително дело за неплатени в законоустановения срок публични задължения. Съобщението ще бъде изпращано в деня, следващ деня на образуване на делото. По този начин приходната агенция цели да повиши информираността и да стимулира доброволното изпълнение на задълженията от своите клиенти.
 
Съобщението е с информативен характер и съдържа данни за номер и дата на образуваното изпълнително дело, вида на банковата сметка, по която трябва да се плати дълга, контактна информация за компетентния публичен изпълнител и друга полезна информация, обясняват от НАП.

Над 17600 съобщения за запори на пенсии и заплати

Както и в имейла е посочено, преди да се свържат с публичния изпълнител или да посетят офис на НАП, клиентите е препоръчително да направят справка за просрочените си задължения (включително и изпратени за събиране в НАП от други органи и администрации). Това най-лесно става чрез е-услуга на Агенцията с електронен подпис или ПИК на Портала за електронни услуги на НАП. На електронния портал е достъпна и услуга за онлайн превод на задължения с банкова карта без електронен подпис.
 
В електронното съобщение е посочено още, че при неплащане на задълженията по изпълнителното дело, публичният изпълнител ще пристъпи към обезпечаването и принудителното им събиране. Виж: Способи за принудително изпълнение
 
Електронните съобщения се изпращат от имейл адрес: infocentert@nra.bg

istock
istock

Информация за актуалния размер на задължението Ви, ведно с начислените лихви /в случай, че такива се дължат/ и етапа на производството за събирането му в НАП, може да получите:

Чрез електронните услуги на НАП, достъпни с ПИК или с електронен подпис
 
На Портал за електронни услуги, чрез който най-бързо можете да направите справка за непогасени в срока за доброволно изпълнение публични задължения, включително и получените от други административни органи и администрации – за събиране от публичен изпълнител при НАП. На електронния портал е достъпна и услуга за плащания на задължения към бюджета по електронен път – с банкова карта, чрез виртуален ПОС на НАП (с изключение на задължения, установени по Закона за хазарта, за които не е образувано изпълнително производство) или чрез ePay.
 
Чрез телефона за информация на НАП – 0700 18 700, след идентификация с ПИК.

 В офис на НАП

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase