Информация за това, че България е с най-висок данък добавена стойност, се появи в медийното пространство. Темата коментират пред NOVA NEWS преподавателят по данъчно облагане и член на Управителния съвет на Института на дипломираните експерт счетоводители Пламен Донев и зам.- председателят и главен финансов директор на Българската стопанска камара Станислав Попдончев.

„Конкретно по отношение на храните е вярно, че България има най-високия данък добавена стойност. Има само няколко държави, които имат по-ниска– Дания, Литва, Латвия и Естония. Причината се състои в друго. Нашата стандартна ДДС ставка, от друга страна, е една от най-ниските. Само четири държави имат по-ниска от България. Философията на българската система е да има единна ставка върху всички облагаеми стоки и услуги. За разлика от другите държави в Европейския съюз, където се прилагат различни диференцирани ставки“, заяви Донев.

Вярно ли е, че българите плащат най-висок ДДС върху храните
 

„Ако говорим за диференцираните ставки, специално за храните, ние в момента имаме намалена такава за хляб и брашно. Тоест трябва да гледаме за кои храни става въпрос. Въпросът е доколко трябва да се вдигат данъчните ставки и трябва или не? Имаме ясна позиция на Българската стопанска камара и на всички работодателски организации, че до влизане в еврозоната поне, трябва да се запази настоящия данъчно осигурителен модел и да не се повишава данъчно-осигурителната тежест“, посочи Попдончев.

istock
istock

Гостите коментираха и държавния бюджет за следващата година.

„Ние нямаме проблем с приходната част на данъците. Големият бюджетен дефицит, който се очертава от 18 млрд. лв. е наистина в резултат само на действащите политики, приети от Народното събрание“, обясни Попдончев. 

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase