Близо 90 процента от проверените от Националната агенция за приходите /НАП/ автоинструктори укриват над половината от доходите си, съобщиха от агенцията.  

Това са установили пилотни проверки на фирми и физически лица, които предлагат шофьорски курсове в София. Данъчните са констатирали също, че най-честите нарушения са свързани с това, че не се осчетоводява пълната цена на шофьорския курс или в
документите не се записват всички курсисти, които са преминали обучението. 

В един от случаите данъчните успели да изземат доказателства за утвърдени ценоразписи от управителя по години. В резултат на това ревизорите доказали, че фирмата е укрила около 90 процента от печалбата си и не е платила полагащия се корпоративен данък.

През 2011 г. стартират проверки и ревизии на автошколи и инструктори, предлагащи кандидат-шофьорски курсове в цялата страна. 

Приходната администрация е поискала също и информация от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" за актуални данни за лицата, които имат разрешение за обучение на шофьори, данни за превозните средства, с които се провеждат обученията,
както и за кандидатите, които са се явили на изпит пред контролните органи. 

По този начин ще може  да се направи съпоставка между данните, които инструкторите предоставят на ревизорите при поискване, и реалния брой курсисти, които са обучили, посочват от агенцията. 

Анализ на риска на НАП сочи, че при 88 процента от всички фирми и физически лица, които предлагат услуги за обучение на кандидат-шофьори,  има риск от укриване на приходи, а средната щета за бюджета от това е 3.074 млн. лв. на година.