Близо 16 хиляди души все още не са декларирали доходи за 2023 година. Става дума за получени хонорари, земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в интернет и други постъпления.

Въпросните данъкоплатци биват търсени по телефон или по електронната поща. 

До две седмици от получаването на известието доходите трябва да бъдат обявени, напомнят от Националната агенция за приходите.

Ръстът на заплатите повиши данъците

НАП разполага с информация за сумите, получени през 2023 г. от физическите лица. Тези данни са подадени в приходната агенция от куриерските фирми – за плащания чрез  наложен платеж, от работодателите - за изплатени хонорари по граждански договори и от Държавен фонд „Земеделие“ - за отпуснатите субсидии. 

Данните за доходите са вписани в предварително попълнените годишни данъчни декларации, като информацията за вида на получените доходи е отразена в съответните приложения. Преди да бъдат подписани и подадени, предварително попълнените данни следва да се прегледат, допълнят и коригират при необходимост, както и да се прецени дали доходите, вписани в декларацията, са облагаеми или необлагаеми.

istock
istock


Облагаемите доходи подлежат на задължително деклариране, а необлагаемите, каквито например са доходите от продажба на лични вещи, могат да се обявят по желание. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase