Българска стопанска камара подкрепя предложените промени в данъчните закони от следващата година, става ясно от становище на камарата до Министерство на финансите. Днес изтича срокът за обществено обсъждане на предложенията.

БСК приветства предложените изменения в Закона за акцизите и данъчните складове - ЗАДС, целящи премахване на затруднения при определяне на компонентите, съдържащи се в течностите за електронни цигари, за целите на данъчното облагане. Според експертите на БСК, чрез предложените изменения се въвежда необходимата законова регламентация и се преодоляват съществуващите неяснота и правна несигурност, както за икономическите оператори, които извършват тази дейност, така и за предприятията в други индустрии, които използват подобни смеси: хранително-вкусовата промишленост, козметичната и фармацевтичната индустрия, химическата, текстилната индустрия, селското стопанство и строителството.

От камарата подкрепят предложението да продължи прилагането на данъчното облекчение под формата на минимална помощ за предприятията, които извършват производствена дейност в общини, в които безработицата е с или над 25 на сто по-висока от средната за страната.

Според бизнеса измененията в чл. 260л относно формулата за определяне на дължимия вторичен допълнителен данък от съставните образувания на многонационалната група предприятия в страната въвежда по-справедливо разпределение на данъка. Камарата подкрепя измененията в чл. 72 и чл. 73 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които определят данните от информационната декларация като данъчна и осигурителна информация, като по този начин се осигурява конфиденциалност на съдържанието ѝ.

БСК е за промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица ЗДДФЛ.  Относно предложението за създаване на административно-наказателна санкция за непредставени или непредставени в срок информация и данни по глава пета от Закона за Националната агенция за приходите (ЗНАП) БСК смята, че е необходима диференциация в санкциите за отделните адресати по отношение на съставите на нарушенията, както и различно третиране според това дали са физическо или юридическо лице.

По Закона за Данък върху добавената стойност (ЗДДС) от камарата подкрепят създаване на разпоредби, които предоставят възможност за ползване на специални режими за малки предприятия, насочени към намаляване на относително по-високите им разходи спрямо тези на големите предприятия, за справяне със сложната системата на ДДС в ЕС.

БТА
БТА

БСК категорично възразява срещу предложението за промени, свързани с въвеждане на задължение за предоставяне на данни за наличните дълготрайни активи и материални запаси (§34 от ЗИД/ЗДДС). Според БСК, подобна мярка ще доведе до увеличаване на разходите на бизнеса, необходимост от промяна в организацията на работните процеси, поради необходимостта от непрестанна инвентаризация на активите и превръщане на отчетността за данъчни цели в основно занимание на предприятията. Разпоредбите ще имат отчетливо негативно въздействие върху микро- и малките предприятия.

БСК приветства предложените изменения в чл. 118 и създаването на възможност при продажби на стоки или услуги, които се предоставят от автомати на самообслужване, които се регистрират и отчитат чрез фискални устройства, вградени в автоматите на самообслужване, фискалният бон, регистриращ продажбата, да се визуализира само на дисплей, без да се издава хартиен документ.

Променят редица данъчни закони

Министерство на финансите предложи преди месец промени в редица данъчни закони.

Една част от промените касаят малките предприятия, като те ще могат да ползват специалните режими за регистрация по ДДС. Това ще важи за малки предприятия, установени на територията на страната, така и за тези на територията на друга държава членка. Към момента малките предприятия могат да се ползват от освобождаване от задължението за начисляване на ДДС (освобождаване) до прага за регистрация само ако са установени в страната. В резултат на това, тези, които извършват сделки в други държави членки, в които не са установени, трябва да се регистрират и да изпълняват задълженията по ДДС (подаване на периодични справки-декларации за ДДС, издаване на пълни фактури, сметка за ДДС и т.н.) във всяка държава членка, в която е дължим ДДС. Това оказва отрицателно въздействие върху конкурентоспособността на вътрешния пазар за дружества, които не са установени в държавата членка, в която е дължим ДДС, в сравнение с установените там, пише в мотивите.

istock
istock

Промените ще позволят на данъчно задължените лица, установени в страната, да не облагат с ДДС доставките на стоки и услуги, извършени в държави членки, в които не са установени, и да се възползват от опростени задължения по ДДС, при условие че техният годишен оборот в някоя от тези държави членки не надвишава националния праг в съответната държава членка и при условие че годишният им оборот в Съюза не надвишава от 100 000 EUR.

Ще има ли полза от новите данъчни промени

С цел намаляване на административната тежест за гражданите са предложени мерки за въвеждане на „Стартиране на бизнес“ и „Закриване на бизнес“.  С предложението се намалява срока за проверка за регистрация от 14 дни на 7 дни. Предложени са промени в начина на заявяване пред Агенция по вписванията за продължаване на регистрацията по ДДС до момента на заличаване в Търговския регистър. Така процесът ще бъде аналогичен на този по регистрация по ЗДДС, при който потребителят има възможност да заяви желание за регистрация по ЗДДС още в Агенция по вписванията.

В Закона за корпоративното подоходно облагане се предлага да отпаднат разпоредбите, които са били свързани с издаването на ваучери за храна на хартиен носител, тъй като хартиените ваучери отпаднаха от 1 юли 2024 година.
 

istock
istock

Промени има и в Закона за акцизите и данъчните складове. Въвеждат се ясни дефиниции на течностите за електронни цигари, които съдържат или не съдържат никотин. От министерството на финансите ясно посочват, че няма общоевропейски правила в тази посока, но се цели по-голяма яснота при данъчното облагане.

Въвеждат се и мерки за предотвратяване на презапасяването с тютюн и тютюневи изделия. Подобна практика е наблюдавана при определени фирми, тъй като има ясен данъчен календар за промяна на акцизите, което е карало фирмите да се презапасяват когато те са по-ниски.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase