Столичната община удължава с една година приемането на заявления за подмяна на отоплителни уреди с твърдо гориво с климатици, съобщиха от пресцентъра на общината.

Причината е големият интерес сред гражданите към подмяната, която се осъществява в рамките на Интегриран проект “Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух”, финансиран по Програма LIFE. 

В края на месец юли 2024 г. Столичната община сключи допълнително споразумение с Изпълнителната агенция за климата, инфраструктурата и околната среда на Европейската комисия (ЕК). По този начин срокът за изпълнение на проекта, финансиран по Програма LIFE, се удължи до 2 ноември 2025 г.

Желаещите домакинства могат да кандидатстват в срок до 31 май 2025 г., като заявления се подават в съответното кметство или районната администрация.

Семейства получават безплатни климатици

На територията на Столичната община проектът обхваща домакинствата в селата Негован, Чепинци, Кубратово и Световрачене от район „Нови Искър“; Владая и Мърчаево от район „Витоша", Волуяк и Мрамор от район „Връбница“, Казичене и Кривина от район „Панчарево", както и с. Бусманци в район „Искър". В проекта са обхванати и жителите от кварталите „Филиповци“ в район „Люлин", „Требич“ в район „Надежда, „Обеля“ в район "Връбница" и „Димитър Миленков“ и „Абдовица“ в район „Искър“.  

От Столичната община допълват, че след като през 2023 г. климатиците бяха приети от ЕК за допустими  уреди за ново екологично отопление, само през юни и юли 2024 г. са подменени старите отоплителни уреди на общо 854 домакинства. За сравнение през първите години на изпълнение на проекта, който стартира 2018 г., до 2024 г. бяха подменени безвъзмездно старите отоплителни уреди на дърва и въглища на 536 домакинства, като бяха монтирани отоплителни уреди на пелети и газ.

istock
istock

В началото на септември от Общината обявиха, че общо 368 заявления са подадени още в първия месец след обявяване на възможността за предварително подаване на заявление. Най-голям интерес има към монтаж на климатици – 231 заявления за 585 уреда, като допустими са до три климатика на домакинство. Отбелязва се повишен интерес към термопомпите със 100 заявления, а за уреди на пелети са подадени 37 заявления.

Проектът „Подмяна на отоплителните устройства в домакинствата за по-чист въздух!“ се осъществява по Програма „Околна среда 2021 – 2027 г.”, която осигурява безвъзмездна финансова помощ на стойност 73 593 308,01 лв. Срокът за подмяна на уредите е 31 декември 2029 г. На 1 януари 2029 г. влиза нискоемисионна зона за забрана на употребата на отопление на твърдо гориво на територията на цялата Столична община.

Жителите на София, които желаят безплатно да подменят своя стар отоплителен уред на дърва и въглища, могат да го направят, като подадат заявление към Столичната община. Общината планира смяна на отоплителните устройства на твърдо гориво в 10 815 жилища с нови екологични алтернативи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase