"Булгаргаз" е предложил за утвърждаване цена на природния газ за ноември в размер на 68,49 лева за мегаватчас (MWh).

Това пише в заявление от обществения доставчик до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за утвърждаване на цена за следващия месец, по която дружеството да продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Удължиха с една година безплатната замяна на стари печки за климатик

Припомняме, че КЕВР утвърди цена на природния газ за октомври от 63,72 лева MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това означава, че предложената за следващия месец цена със 7,49 процента по-висока спрямо настоящата.

В заявлението си до КЕВР от газовият доставчик допълва, че за осигуряване на заявки на негови клиенти през газова година 2024/2025 е организирало търгове за доставка на втечнен природен газ в терминала в гръцкия град Александруполис. Въз основа на проведени търгове, за изпълнител на доставките за месеците октомври, ноември и декември тази година дружеството е избрало "Тотал". Другият източник на природен газ е по договор от Азербайджан.

istock
istock

За следващия месец е "Булгаргаз" е предвидил и добив от подземно газово хранилище "Чирен".

На 30 октомври от 10:00 ч. в сградата на КЕВР ще се проведе открито заседание за обсъждане на доклад относно заявлението от "Булгаргаз".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase