Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за октомври от 63,72 лева за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от регулатора.

На тази цена "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът утвърди цената след извършен анализ на внесените от обществения доставчик  актуални данни, формиращи цената на природния газ за този месец.

Предвиждат нова цена на газа от октомври

По-рано през деня от "Булгаргаз" окончателно предложиха цената за този месец да стане 63,72 MWh.

КЕВР утвърди цена на природния газ за септември от 61,91 лева за мегаватчас (MWh) - без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Предложената цена за октомври е с 1,81 лв./MWh по-висока от действащата за септември или с 2,92 процента.

От КЕВР уточняват, че в ценовия микс за този месец е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България – Гърция" (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 70,82 процента от потреблението за октомври и имат важно значение за постигане на благоприятна цена на синьото гориво. "Булгаргаз" е сключил два договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци, след организирани търгове при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане. В ценовия микс за месеца са включени и количества от добив от ПГХ "Чирен", посочват от КЕВР.

istock
istock

Независимо, че утвърдената цена от 63,72 лв./MWh е с 2,92 процента по-висока спрямо цената за септември, тя остава конкурентна и осигурява на българските потребители благоприятни цени. Цената е с близо 10 лв. по-ниска в сравнение с актуалния индекс TTF, достигнал през последните дни нива от близо 38 евро/МВч или 74,16 лв./МВч.

Основен фактор  са изгодните в ценово отношение доставки на природен газ по дългосрочния договор с Азербайджан. Тези доставки до голяма степен потискат допълнително увеличение на цената, предвид  нарасналите с 300 000 МВч договорени количества за месеца, водещи до намаляване на относителния дял на азербайджанския газ в общия микс за октомври, посочват от регулатора.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за октомври - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, допълват от КЕВР.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase