ВиК дружествата в някои общини отчитат рекордни загуби на вода, достигащи до близо 84%, показват данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Най-големи загуби отчита ВиК Шумен, където загубите са 83,72% през миналата година, при 82,12% през 2022 г. или това означава по 36,38 кубика на километър на ден. Над 80 на сто са загубите на вода още във ВиК Перник и ВиК Сливен. Над 78 на сто пък стигат те във ВиК Монтана, около 72 на сто са във Ямбол, Хасково, Търговище, София област и Добрич.

За софийска област загубите на вода възлизат на 20,83 куб. м на километър на ден. Само пет дружества отичат, че губят под половината от доставяната вода и това са Русе, Смолян, Кърджали, Видин и Благоевград, където на ден течовете са под 10 куб. метра но километър.

Ще поскъпне ли цената на водата за столичани

За миналата година спрямо 2022 г. почти няма промяна в отчетените загуби на вода в отделните дружества, което означава, че загубите по водопреносната мрежа остават големи.

МРРБ
МРРБ

От министерството обясняват, че водоизточниците, от които се водоснабдяват населението места се делят на повърхностни и подземни. Всички те се влияят от климатичните условия, особено от настъпилите промени в тях през последните години, а именно продължителното засушаване и високите температури.

Това е причината да се нарушава водоснабдяването на голяма част от селищата и да се премине към режим на водата.

Най-засегнати от продължителното засушаване са подземните води от най-плиткия и най-близо разположен до повърхността воден хоризонт, обясняват от МРРБ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase