За отоплителния сезон 2024-2025 г. към 11 септември са подадени 319 471 заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление.

Това съобщи по време на днешния парламентарен контрол служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов.

Издадените заповеди за отказ са 10,5%, като 53% са заради наличието на по-висок доход от нормативно определения за получаване на помощта спрямо условията, обясни той.

Министърът каза, че целевата помощ за отопление се отпуска с цел да се създаде сигурност на хората, които попадат в обхвата на мярката, за покриване на разходите за отопление.

На депутатски въпрос относно проекта „Предоставяне на помощни средства за хората с трайни увреждания“ Ивайло Иванов обясни, че има предприети стъпки за преодоляване на риска от неизпълнение, като се предвижда удължаване на срока за изпълнение на проекта с още една година. С оглед на това, че преговорите с представители на Европейската комисия са на финален етап, вярвам, че е игнориран потенциален риск от загуба на договорените публични средства, каза той. 

istock
istock


От 1 юли приемат заявления за помощ за отопление

Иванов посочи, че целта е 3300 души с увреждания да получат високотехнологични помощни средства и медицински изделия, като е предвидено предоставянето на 11 вида помощни средства. Сред тях са преносим брайлов компютър, софтуер за екранни четци, вертикализираща електрическа инвалидна количка, електрически мотор за инвалидна количка, нервен и мускулен стимулатор за ходене или за ръце и др.

По време на обявената от Агенцията за социално подпомагане (АСП) процедура за набиране на кандидати за високотехнологични помощни средства в периода 17 май – 17 юли 2024 г. са кандидатствали 2300 души, информира министърът. Предстои обявяване на втора кампания, по която ще могат да кандидатстват още хора с трайни увреждания, каза той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase