От днес поетапно ще започне пускането на парното в София и Перник, съобщиха от двете  топлофикации.  Първо ще бъдат пуснато отоплението в училища, детски градини и здравни заведения, а след това и административните и жилищни сгради.

Тази година има все пак добра новина за абонатите на топлофикациите - Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цени, които са средно с 8,5 на сто по-ниски от тези през миналата в различните области.

Със 7,02% по-ниска е цената за потребителите на „Топлофикация София“. По-ниска със 7,81% е цената за клиентите на „ЕВН България Топлофикация“. В Плевен поевтиняването е с 7,14%, а най-голямо е намалението за „Топлофикация-Бургас“ - с 14,11 на сто. Във Варна спадът на цената е с 3,74%, във Враца – с 11,35%, във Велико Търново – 2,44%. В Разград намалението е 9,94%, в Русе – 11,98%, в Перник – 7,20%, в Сливен – 10,41%.

Така за „Топлофикация София“ утвърдената годишна цена на топлинната енергия за битовите потребители е в размер на 128,25 лв./MWh, за „ЕВН Топлофикация“ – 127,19 лв./MWh, за „Топлофикация - Плевен“ – 90,02 лв./MWh, за „Топлофикация - Бургас” – 81,77 лв./MWh, „Веолия Енерджи Варна”  - 131,86 лв./MWh, „Топлофикация – Враца“ - 100,25 лв./MWh, „Топлофикация - ВТ“ - 128,61 лв./MWh, „Топлофикация-Разград“  - 131,08 лв./MWh., Топлофикация - Русе“ – 92,92 лв. /MWh , Топлофикация - Перник“ – 107,59 лв./MWh, Топлофикация - Сливен“ – 93,34 лв. /MWh.

Как да оспорим изравнителната сметка за парно

Според експерти обаче, ако зимата е по-студена и има по-голямо потребление, абонатите ще плащат и по-високи сметки, независимо от поевтиняването.

От топлофикационното дружеството в София припомнят на своите клиенти да отворят на максимална степен вентилите на радиаторите си, за да не се налага допълнително обезвъздушаване на отоплителните тела след пускане на отоплението, както и да проверят електронните си уреди за дялово разпределение.

istock
istock

В случай че дисплеят им е угаснал, клиентите трябва незабавно да потърсят съдействие от обслужващата ги фирма – топлинен счетоводител.

Важно е преди пускането на отоплението клиентите да приключат всички ремонти и да запълнят източените инсталации. Отоплението няма да бъде включено в сградите, в които вътрешната отоплителна инсталация не е запълнена, защото това означава, че в някое жилище ремонтът все още не е приключил, се посочва в съобщението на столичното топлофикационно дружество.

"Топлофикация София" ЕАД дава възможност на клиентите, които поради някакви причини желаят включване на отоплението в сградата на по-късен етап, да подадат в обслужващия ги топлорайон заявление и подписано решение от общото събрание на етажната собственост.
Допълнителна информация във връзка с началото на отоплителния сезон клиентите могат да получат на телефон 0 700 11 111, както и на дигиталните информационни канали на дружеството.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase