В средносрочен план трябва да се прецени кои са най-важните язовири за страната: кои трябва да се ремонтират и кои да се построят.
 

България на практика не разполага с време за борба с безводието, една трета от територията на страната страда от този проблем и не може да разчитаме единствено и само на това, че скоро ще падне дъжд. Това заяви в интервю за БГНЕС доц. д-р Борислав Великов, бивш председател на Народното събрание и член на Управителния съвет на Българската асоциация по водите (БАВ).
 
Той е категоричен, че трябва да се създаде единен орган за управление и стопанисване на водните ресурси, защото в момента тяхното управление е разпръснато в пет министерства и подчинените им агенции. „Това разводнява нещата, губи се отговорността и в крайна сметка се губи вода“, подчерта доц. Великов и добави, че може би няма политическа воля за създаването на такъв орган. Борбата с безводието предполага и наличието на едно стабилно правителство и политици, които не се сещат за този проблем само преди избори, както е в момента.
 
Според него в средносрочен план трябва да се прецени кои са най-важните язовири за страната: кои трябва да се ремонтират и кои да се построят. „Построени се много язовири, като „Пловдивци“, но той не работи, защото няма магистрален водопровод. „Луда Яна“ е построен и не работи както трябва, „Черни Осъм“ също“, посочи доц. Великов.
 
Той припомни, че преди 12 години Световната банка е излязла с доклад, в който се казва, че за да се решат проблемите със загубата на вода в страната са необходими 12 млрд. лв. към онзи момент. От тези 12 млрд. лв. се предвиждаше 30-40% да дойдат от ЕС, а останалите от националния бюджет.
 

istock
istock

„Нито се използваха пълноценно възможностите на националния бюджет, нито на ЕС. Сега вече са необходими много повече от 12 млрд. лв., защото течовете по амортизиралата се водопроводна мрежа се увеличават. Да не говорим за пречиствателните станции за отпадъчни води, които липсват дори в градове и общини с над 10 хиляди жители, какъвто е случаят с град Лом“, посочи доц. Великов.

Как може да оспорим сметката за вода

Доц. Великов вижда проблем и със законодателната база. „Това лято излезе петият вариант на този закон, който в действителност решава някои проблеми за качеството на услугите във водния сектор. Но там има и много големи недомислици с така нареченото консолидиране на териториите на България, така че във всяка област да има един ВиК оператор“, посочи доц. Великов.
 
Това означава, че, ако в някоя област, например, Ловешка, има някое друго общинско предприятие, като в Троян, то трябва да се откаже от своите активи. Това фактически ще доведе не само до загуба на активи, но и до влошаване на качеството на предлаганата услуга. Затова не е случайно, че и гражданите са готови да протестират срещу подобен тип мерки. „Така не се правят закони, още повече, че подобно нещо не е и изискване на ЕС“, добави доц. Великов.
 

istock
istock

Според него в краткосрочен план трябва да се опитаме да направим две неща: да намалим загубите и да спрем кражбите на вода.
 
На първо място трябва да се концентрираме върху онези 20% от течовете, които дават 80% от загубите. „Като намалим 20% от течовете, които дават 80% от загубите, така ще намалим общите загуби. За България те се преценяват, че са около 60%, а за София – 50%, но на много места са 70%. Представете си водата тръгва от язовира със 100 литра в секунда и до крайния потребител стигат 20 литра“, заяви експертът.
 
Оказва се, че у нас има и проблем с кражбата на вода. Така например, само в Ловешка област, според едно изследване, има над 1000 незаконни включвания. „Така водата не стига до хората, които си плащат. Т.е. освен физически течове има и кражби, които трябва също да се ликвидират като проблем“, заяви доц. Великов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase