ЕЦБ намали лихвите за трети път тази година. Решението бе взето след като последни данни показаха, че бързото отстъпление на инфлацията е съпроводено с влошаване на икономиката в еврозоната. Темата коментираха финансистът Левон Хампарцумян и председателят на сдружение "Институт на дипломираните финансови консултанти" Преслав Китипов по NOVA NEWS.

"Новината е очаквана, европейската икономика показва по-всеобхватни признаци на забавяне, но не са лихвите тези, които пречат. Има структурни проблеми, които не могат да се решат с лихвените нива“, каза Хампарцумян. Той допълни, че Европа трябва да се реиндустриализира по стандартите на 21 век.

Банки удължиха промоционалните си условия по лихвите за ипотечни кредити

"Трябва да обърнем внимание на трансфера на ЕЦБ към българската действителност. Той не е директен, защото България не е член на еврозоната. Въпреки това има отражение и тук“, обясни Китипов.

istock
istock

Финансистът каза, че България трябва да поиска нов конвергентен доклад и допълни, че страната дългосрочно има интерес да приеме еврото. Китипов сподели същата позиция по този въпрос.

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase