Българската народна банка прие промени срещу изпирането на пари и финансиране на тероризма и мерките, които да бъдат взети при упражняване на надзор въз основа на чувствителността към риск. Това съобщиха от трезора.

С измененията се разширява обхватът на оценяваните субекти, по отношение на които компетентните органи следва също да прилага рисково базирания надзор, като в него се включват дружествата за управление на криптоактиви. 

Стотици нидерландци са загубили парите си в криптопирамида

Включват се насоки относно източниците на информация, които компетентните органи следва да вземат предвид при оценката на рисковете от изпирането на пари и финансирането на тероризма, свързани с доставчиците на услуги за криптоактиви, посочват от БНБ.

istock
istock


Насоките подчертават значението на последователния подход при определяне на надзорните очаквания, когато няколко компетентни органа отговарят за надзора на едни и същи институции. Те също така подчертават значението на обучението, така че служителите на компетентните органи да разполагат с техническите умения и експертни познания, необходими за изпълнение на техните функции, уточняват от БНБ 

Промените ще влязат в сила от 30 декември тази година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase